Na ons de zondvloed?

Zondag 31 oktober 2021 ging ik voor in Vrijburg in Amsterdam. Op de dag waarop de internationale klimaatconferentie in Glasgow begon. Het thema van de dienst was ‘Na ons de zondvloed”.

Er zijn veel vragen en veel zorgen over de klimaatverandering en de impact op ons leven. Na ons de zondvloed? Dat gevoel kan je weleens bekruipen. Omdat je ziet dat het allemaal gewoon doorgaat. Dat er niets verandert en dat we op een ramp afkoersen. Het kan je somber maken. Een beetje het gevoel van de Titanic, dat mensen dansen en eten en drinken terwijl je weet dat een ijsberg er straks een einde aan maakt.

Twee Bijbelverhalen stonden centraal. Het eerste verhaal (Genesis 9, 8-17) is een verhaal van hoop. Nooit meer een zondvloed. Telkens weer schept God een doorgang door de vloed. Een uittocht uit benarde omstandigheden. Het is de rode draad in de Bijbel. Mogen we daarop vertrouwen? Of is dat al te makkelijk? Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw?

Het tweede verhaal komt heel dichtbij. Het verhaal van de rijke jongeling (Mattheus 19, 16-30). Die al best veel doet. Maar is het genoeg? Het is ook de vraag van de leerlingen, van ons.

Lees hier de overdenking.