Op Weg naar Pasen Maria van Magdala

Geliefde
Vrouwen waren leerlingen van Jezus. Maria van Magdala is één van die vrouwen en met name genoemd.
Zij is Jezus vanuit Galilea tot onder het kruis gevolgd.
Zij is getuige van zijn kruisiging, van zijn dood, ze blijft in de buurt om te zien in welk graf hij wordt gelegd. En zij is er als eerste, vroeg op de eerste dag van de week, na de sabbath om naar het graf te gaan.
Daar ontmoet ze haar opgestane Heer, Jezus zelf.
Zij is het die het goede nieuws van de opstanding aan de leerlingen mag vertellen.
Maar Maria van Magdala is niet de geschiedenis in gegaan als de apostel voor de apostelen, als de belangrijkste getuige van de opstanding, een vrouw als eerste predikant. Ze is de geschiedenis in gegaan als de prostitué, de hoer, de zondares die door Jezus in genade was aangenomen.

Wie was Maria van Magdala?
Het evangelie van Maria van Magdala laat wat meer licht schijnen op haar rol. In 1896 trof de Duitse Egyptoloog Reinhardt een papyruscodex aan in een antiquariaat in Cairo. De codex bevat in het Koptisch geschreven teksten, waaronder het evangelie naar Maria van Magdala.
De tekst is pas in 1955 openbaar gemaakt. Dat leidde tot allerlei speculaties dat de kerk dat zou hebben tegen gehouden. Denk ook maar aan het boek en de film de Da Vincicode.

In deze laatste Radio Bloemendaal uitzending van de serie Op Weg naar Pasen 2022 luisteren we naar het verhaal van Maria van Magdala.

Foto: Jaap van Werkhoven