5 Avondgebed Naakten kleden

Kleding zorgt voor omhulling, voor bescherming. Het is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte.
Maar kleding is veel meer dan dat. In onze samenleving heeft kleding ook en misschien wel vooral te maken met de buitenkant. De buitenkant die je wilt laten zien. Aan de kleding kun je soms al zien bij welke groep je hoort of wilt horen. Kleding maakt dat je erbij hoort. Kinderen die opgroeien in een situatie waarin er geen geld is voor merkkleding of mode, voelen zich daarom soms buitengesloten.

Jezus zegt: maak je geen zorgen over kleding. ‘Kijk eens naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld. Ze werken niet en weven niet. Ik zeg jullie: zelfs Salomo ging in al zijn luister niet gekleed als een van hen. (…) Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid’ (Mattheus 6, 25-34).

Geen zorgen? Er zijn ook in ons land mensen die geen kleding kunnen kopen, voor hun kinderen bijvoorbeeld. We hebben niet alleen voedselbanken, er zijn ook kledingbankhttps://www.radiobloemendaal.nl/fragment/Avondgebeden-in-de-Veertigdagentijd/17735909?backUrl=%2Fen. Bedenk, veel kleding wordt gemaakt in lage lonen landen. Dat betekent dat mensen (kinderen?) onderbetaald worden om onze kleding in elkaar te zetten. Jezus zegt: zoek eerst gerechtigheid. Barmhartigheid heeft alles met gerechtigheid te maken. Zoek gerechtigheid, door te zorgen dat mensen genoeg verdienen met het in elkaar zetten van onze kleding.
Een goede prijs. Een eerlijk loon.

Foto: Jaap van Werkhoven. Geen lelies, wel wilde hyacinthen (blue bells).

Klik hier om de uitzending te beluisteren